Foodblog: gastronomisch driegangenmenu bij NIVO

Aan de rand van Etten-Leur ligt NIVO, het luxe restaurant dat onderdeel is van de Hoge Neer. Gevestigd in een prachtige monumentale boerderij bieden zij een exclusief menu aan voor een keurige prijs. Voor slechts enkele tientjes geniet je al van de meest heerlijke gastronomische gerechten, kun je een bijpassend wijnarrangement kiezen en ervaar je een sfeer- en smaakvolle avond. Het is dan ook niet voor niets dat chef Ravelli en gastheer Morris Fikke de ambitie hebben in de toekomst een Bib Gourmand notering te behalen.

een heerlijk glaasje bubbels geserveerd bij de sfeervolle openhaard


Bij binnenkomst was er meteen een warm ontvangst. Het restaurant, gesitueerd in een grote boerderij, is prachtig opgeknapt met fris wit en stevige houten balken die het plafond sieren. Grote kroonluchters maken er een chique geheel van. Om op te warmen van de koude winterdagen kregen we een heerlijk glaasje bubbels geserveerd bij de sfeervolle openhaard van NIVO. En daar kregen we twee heerlijke amuses bij geserveerd: de chef’s interpretatie van de Griekse salade (amuse met tomaat, geitenkaas, olijf en komkommer) en een maïs cakeje met jalapeño saus en popcorn bovenop. Vooral het pittige sausje combineerde goed met het zachte cakeje!


Na het prikkelen van onze smaakpapillen met de lekkere amuses was het tijd om aan het driegangenmenu te beginnen. Daarbij kozen we voor een bijpassend wijnarrangement, zodat we de beste wijnen dronken bij ieder gerecht. Op de kaart bij NIVO maken ze onderscheid in zowel koude als lauwe voorgerechten. Als koud voorgerecht kozen we voor de ganzenlever met eendenborst op de top en bietencompote. Deze ging goed samen met een fruitige wijn: de Ogier Crozes-Hermitage Les Paillanches uit Frankrijk. 

Als lauw voorgerecht kozen we de heerlijke ossenstaartbouillon met paddenstoelen, truffel en een bijpassende bitterbal. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij NIVO en het idee is dat er daarmee smaken kunnen worden doorgegeven. De bitterbal wordt daarom geserveerd op de botjes van de ossenstaart. Daarnaast zie je het ook terug in hun presentatie, zoals de ‘verkreukelde’ beker waarin de bouillon wordt geserveerd.

De bediening toont hun kennis

De bijpassende wijn hierbij is de Yalumba Old Bush Vine uit Australië. Deze gaat vooral goed in combinatie met de bitterbal, want zoals de gastheer ons verteld, hoor je bij bouillon eigenlijk geen wijn te drinken. De bediening toont hun kennis van alles en vertelt ons dat de wijn zo lekker is omdat de plant van deze druiven diepe wortels heeft, waardoor veel water bij de plant kan komen. Dit maakt de wijn zacht en vol van smaak! 

Tijd voor het hoofdgerecht (op de menukaart onder het kopje ‘Heet’). We waren er vrij snel over uit: we moesten de hoen met bataat, pompoen en een jus van gevogelte proberen! Ook hier hoorde een Australische wijn bij: de Yalumba Y-series Viognier. Niet alleen de presentatie van dit gerecht, maar ook de smaken maken er zo een culinair feest van. 

Ook de gepekelde kabeljauw met fregola (een pastasoort), artisjok en venkel, met een gel van citroen trok meteen onze aandacht. Het bleek een goede keuze, en de kabeljauw ging uiteraard lekker samen met de frisse citroen. Hierbij dronken we een Chileense chardonnay: de Aconcagua Costa. Verfrissend en fruitig!

Ondanks dat we pas net het dessert hadden besteld, hoefden we niet lang te wachten op het volgende lekkere hapje. Vanuit de keuken brachten ze ons alweer de laatste amuse van de avond: een heerlijk zoete en toch bescheiden amuse met appelcompote. En het zag er ook nog eens prachtig uit. 

Dankzij de laatste amuse waren we weer helemaal in de zoete sferen beland. Voor het dessert bestelden we lychee met witte chocolade, kokos en yuzu (een citrusvrucht). Lekker fris zoet! De bijpassende dessertwijn: Muscat Rivesaltes uit Frankrijk. 

Ook de peer met bereidingen van pure chocolade en een topping van koffie werd geserveerd. Bijna zonde om aan te beginnen, want wat is het fraai in elkaar gezet! Ook de Australische wijn hierbij was enorm lekker: de Yalumba Museum Muscat. Hier zit een heerlijke walnoot aroma in met donker fruit. 


Al met al staat een bezoek aan NIVO garant voor een avond vol gastronomische en luxe gerechten. Een perfecte prijs-kwaliteit verhouding, bedreven bediening en sfeervolle locatie zorgen voor een complete ervaring. Er is veel aandacht gestopt in alle gerechten en combinaties van smaken, en dat merk je ook zeker terug! 


Tags: NIVO De Hoge Heer, Foodblog