Special: Thuis barista workshop bij Cook & Boon

Dat Cook & Boon coffeeroasters een stylish en uniek bedrijf is, merk je aan alles. In 1993 startten de broers Paul en Frank Merkus met dit mooie merk. Zelf ontdekken, experimenteren en vooral zelf kunnen. Dat is wat de broers belangrijk vonden toen ze aan de start stonden van dit inmiddels onmisbare bedrijf in de koffiebranche. En dat vinden ze nog steeds. 

but first, coffee


Anderhalf jaar geleden vestigde Cook & Boon zich op de prachtige zichtlocatie bij de Backer en Ruebweg. Het nieuwe pand wordt verwarmd met restwarmte van de branderij, het restproduct wordt zoveel mogelijk hergebruikt en afvalstromen tot het minimum beperkt. Er liggen 340 zonnepanelen op het dak en ze werken samen met diverse keurmerken en belangenorganisaties (zoals Global Compact Code, Max Havelaar en Rainforest Alliance). Cook & Boon is bovendien BRC gecertificeerd, wat de hoogste gradatie aantoont in voedselveiligheid en management. 


Toch vinden ze duurzaamheid niet iets vernieuwends, maar een normale voorwaarde als je met koffie werkt. Dat maakt duidelijk waar het bedrijf voor staat en waar het in ruim 25 jaar tot uitgegroeid is, toch? 

Het moderne pand zullen veel mensen herkennen, maar één van de leuke dingen aan dit bedrijf is nog relatief onbekend: je kunt de versgebrande koffiebonen hier op locatie kopen voor thuisconsumptie. Ideaal! 


Kennis over koffie
Consumenten worden steeds kritischer op de koffie die ze thuis (of op hun werk) drinken. Er wordt een keuze gemaakt voor luxere apparatuur, met natuurlijk goede bonen. Maar dan rest de vraag: hoe zet je het perfecte kopje koffie?

Bij een goede koffiemachine en de juiste bonen hoort natuurlijk passende kennis over koffie. Met de Thuisbarista workshop wil Cook & Boon je meer leren over koffie: de herkomst, de verschillende smaaktonen en de diverse koffievariaties.


De herkomst en het branden
In de workshopruimte die uitkijkt op de mooie en moderne branderij leren we vanavond de fijne kneepjes van het (koffie)vak. We ontdekken wat koffieproducerende landen zijn en komen te weten dat de smaaktonen in koffiebonen bepalen waar de koffie het best bij past.


Leuk weetje
Weet jij dat Nederland op plaats vijf staat van de landen waar de koffieconsumptie het grootst is? Belangrijk is dat we allemaal steeds betere koffie willen drinken. Een plus dat we vanavond bij Cook & Boon zijn!

De ene koffieboon is de andere niet. Daarom keurt Cook & Boon de premium Arabica bonen zelf, van speciaal geselecteerde plantages in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Bij boeren die ze vertrouwen. Zo kunnen ze voldoen aan hun hoge kwaliteitseisen. 


Cook & Boon bonen zijn altijd handgeplukt, geschoond van eventuele defects en geselecteerd op de ideale grootte. De bonen worden in kleine hoeveelheden gebrand en er worden gedurende het hele proces kwaliteitscontroles uitgevoerd met de meest moderne meetapparatuur.


De imposante brouwerij
Natuurlijk hebben we de branderij al vanaf boven kunnen bewonderen, maar de rondleiding die we krijgen maakt echt indruk! Het hele proces van het branden van koffie wordt uitgelicht: van de binnenkomst van de ruwe bonen tot het eindproduct. Dit zie je niet snel ergens anders. Super tof!


De heerlijke geur zorgt ervoor dat we trek krijgen in koffie. Door middel van proeven en ruiken leren we welke smaak uit welk land komt.  


De juiste techniek
Nu we de basis over koffie kennen is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Want hoe zet je de perfecte espresso? En wat is de techniek van het melk opschuimen voor een goede cappuccino? We sluiten de workshop af door het zelf te proberen. Na een beetje oefenen lukt het al aardig, maar de kunst van Latte Art is echt voor de vervolgcursus, want dit is nog ontzettend lastig.


Volg een workshop
Zelf een workshop volgen en het Cook & Boon thuisbarista certificaat bemachtigen? Dat kan! Ga naar de website  voor meer informatie.